Kalle och Grodan

"Hörru! Nu är vi här sirru! I handeln den 15 juni!"

Thomas Funcks älskade figurer Kalle Stropp och Grodan Boll gjorde stor succé med sina äventyr i radio. Det dröjde inte länge innan han utöver radioserier skapade filmer, böcker och teater. Från tidiga 1950-talet och fram till 1991 kom Kalle och Grodan och deras vänner att bli älskade av flera generationer.


Det finns några ständigt återkommande budskap i Thomas historier: att vara snäll mot varandra, mot djuren och naturen. Redan på 50-talet var Thomas en miljökämpe, en ikon och pionjär inom barnunderhållning. Thomas gjorde så gott som allting själv; han skrev musik, manus, gestaltade samtliga roller i radio, skapade ljudeffekter och experimenterade med vad dåtidens ljudteknik kunde klara av. Han producerade och regisserade film och teater, och agerade ofta själv på scen. Dessutom var han en mycket skicklig gitarrist – varje radioavsnitt hade minst en liten visa som Thomas både skrev och framförde med sång och eget ackompanjemang.


Med helt nya illustrationer av Emelie Bergholm, men med precis samma genuina värme som Thomas alltid hade, tar Kalle och Grodan ett kliv in i en ny tid för en ny generation.