På väg Livia, på väg!

På väg Livia, På väg!


Wiveca Bragning


Livias mamma har cancer, hon vet att hon har en sommar kvar i livet. Tillsammans ger de sig iväg på en resa samtidigt som mamman gör allt för att förbereda dottern på livet som väntar efter hennes bortgång. 


Författaren fångar läsaren med sitt tidlösa språk och gripande innehåll. En vacker mor- och dotterskildring som omöjligt lämnar någon oberörd. 

Utdrag ur boken: 


Vi springer som två vildar på myren. Jag först, mamma strax efter. Det är första gången jag springer fortare än hon gör. Framme vid bilen ser jag hur det rinner blod ur hennes mun. 

   "Mamma, du blöder", säger jag flåsande efter språngmarschen och kanske också för att jag är skärrad. Att hon blöder kan jag inte vänja mig vid. 

   "Sätt dig ned", ber jag henne och brer ut en filt framför bilens motorhuv. 

   "Det är ingen fara."

   "Jo", svarar jag bestämt. "Det är visst fara. Du måste vila nu." 

Jag börjar duka upp matsäcken.  Blodet ur hennes mun har slutat rinna. Jag brukar räkna tiden, försöka se mängden. Blöder hon mer än fem minuter börjar jag oroa mig. Och krävs det mer än en näsduk för att stoppa blodet, då har jag bestämt mig för att tillkalla hjälp. Men vem ber jag om hjälp här? tänker jag i ödemarken, ingen som ser oss, ingen som hör oss.